Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Cestování  |  10.10.2006 15:16:22

23% Čechů očekává teroristický úrok na letadla, létání se ale nevzdají

Současná bezpečnostní opatření na letištích odradí některé zákazníky od cestování letadlem. Podle výsledků posledního průzkumu agentury Synovate ale spíše než rozsáhlá bezpečnostní opatření odrazuje cestující trvalá obava z terorismu. A právě tato obava bude mít mnohem větší dopad na cestovní návyky, a to zvláště pokud jde o leteckou dopravu.

 

Jaký mají cestující názor na nová letištní bezpečnostní opatření, která byla zavedena v souvislosti s obavami z plánovaného teroristického útoku na palubě letadel a ovlivní nějak tato hrozba jejich další cestování? Na to se ptala agentura Synovate ve svém posledním průzkumu, kterého se zúčastnilo 1,481 lidí ze Spojených států amerických, Velké Británie, České republiky, Maďarska, Bulharska, Singapuru a Austrálie, lidí, kteří za poslední rok alespoň jednou cestovali letadlem.

 

Navzdory všem přísným bezpečnostním kontrolám na letištích, mnoho lidí stále očekává teroristický útok na palubě letadla. Skoro polovina všech dotázaných cestujících věří, že by se teroristický útok mohl v nejbližší budoucnosti odehrát právě na palubě letadla. Tento pocit je nejsilnější ve velké Británii u 67 procent respondentů. Následují Australané s 58 procenty a Američané s 56 procenty. V Čechách očekává teroristický útok na palubě letadla 23 procent obyvatel používajících leteckou dopravu.

 

Největší obavy z možného teroristického útoku panují hlavně mezi obyvateli Singapuru a Velké Británie. 38 procent Singapurců a 30 procent Britů uvedlo, že je právě tyto obavy odradí od cestování leteckou dopravou. Naopak 85 procent Čechů by ani hrozba terorismu neodradila.

 

„Není překvapením, že cestujícíUSA stále pociťují určitou nervozitu při cestování letadlem, zvláště pak nyní, kdy jsme si připomněli páté výročí útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku“, říká Sheri Lambert, Synovate senior viceprezident divize cestování a volného času. „Nezáleží na tom, jak přísná jsou na letištích bezpečnostní opatření. Myšlenka potencionálního teroristického útoku na palubě letadla je už navždy zakořeněná v naší hlavě“, dodává Lambert. „Češi vždy projevovali jistou dávku odvahy. Ať už šlo o cestování do bývalé Jugoslávie v době válečného konfliktu, nebo o cestování do Ameriky po 11.září. Zřejmě si to prostě nepřipouštíme“, podotýká Nicol Schusterová z pražské pobočky Synovate.

 

Zatímco nová bezpečnostní opatření by odradila pouze 4 procenta Čechů od cesty do zahraničí, 23 procent Singapurců a 22 procent Američanů si dá tuto cestu raději ujít. Překvapivě, ve Velké Británii, která zavedla velice přísné bezpečnostní požadavky na letištích, pouze 15 procent cestujících uvedlo, že by je nová bezpečnostní opatření odradila od cestování do zahraničí.

 

17 procent všech cestujících pak raději nepoletí letadlem na dovolenou a 10 procent cestujících se vyhne letecké dopravě za účelem služební cesty. V České republice je toto procento znatelně nižší. Letadla se vzdají pouze 4 procenta cestujících letících na dovolenou a 2 procenta obchodníků.

 

Míra zavedených bezpečnostních opatření má vliv na přístup zákazníků k cestování. Pro 31 procent všech zkoumaných cestujících je nařízení „žádné tekutiny na palubě“ již příliš omezující.

 

I přes všechny obavy z terorismu a nepříjemnosti, která nová letištní opatření přinášejí, je létání stále považováno za atraktivní dopravní prostředek a to hlavně pro Čechy, Maďary a Bulhary. Pouze jedna třetina všech respondentů uvedla, že létání je pro ně nyní méně atraktivní než bylo před několika lety. Nejvíce (v 50 procentech) tento názor uvádějí Američané.

 

Někteří zákazníci jsou v důsledku dalších bezpečnostních požadavků velmi nespokojení, ale pro lidi je to stále ještě nový způsob cestování“, uvedla Lambert, „Jako u všech nových předpisů, které byly zavedeny, si na ně cestující nakonec zvyknou. Nicméně je velice důležité, aby se tato pravidla na jednotlivých letištích shodovala. Pokud budou bezpečnostní opatření konzistentní, pak s nimi vzroste také pohodlí pasažérů

Nicol Schusterová, BA MSc

Marketing Associate
Synovate

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688