Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  19.09.2006 13:36:55

Slangový slovník aneb o čem to vlastně mluví ti tradeři a anlytici

Máte někdy pocit, že finanční reporty jsou vlastně přehlídkou malé zoo (medvědi, býci, holubice, jestřábi, drevokocůři) či plejádou nic neříkajících zkratek (FOMC, IFO, IPO, ISM…)?

Dali jsme hlavy dohromady, sepsali a vysvětlili nejužívanější výrazy používané na finančních trzích - výsledkem je slangový slovník.


7 statečných (magnificent seven)
Obrazné označení sedmičlenné bankovní rady ČNB do praxe zavedené Davidem Navrátilem. Původně známý western na motivy klasického filmu A. Kurosawy Sedm samurajů.

Alfa
Termín z teorie CAPM (Capital Asset Pricing Model). Jde o míru nesystematického rizika aktiva, tj. o to, do jaké míry je hodnota aktiva určována chováním společnosti a ne vývojem trhu.

Bearish (medvědí)
Slangový výraz pro podmínky podporující pokles cen (původně akcií). Bear (medvěd) je investor věřící v pokles cen.

Beta
Termín z teorie CAPM (Capital Asset Pricing Model). Jde o míru systematického rizika aktiva, tj. do jaké míry se celkový vývoj na trhu projeví v hodnotě aktiva. Beta vyšší než jedna znamená, že změna ceny aktiva je větší než změna tržního indexu, u bety menší než jedna je tomu naopak.

Bias
„Vychýlení“ ve prospěch nějaké varianty. Výraz je používán v souvislosti s hodnocením měnové politiky. Bankovní rada centrální banky může naznačovat, jakým směrem se nejspíše pohnou úrokové sazby.

Bps, bips, basický bod
Basis points. Jeden basis point je 0,01%, tj 100 bps = 1%.

BRIC
Zkratka pro skupinu velkých rozvíjejících se zemí: Brazílie, Rusko, Indie a Čína.

Bullish (býčí)
Výraz pro podmínky podporující růst cen (původně akcií). Bull (býk) je investor, věřící v růst cen.

Cut
Termín užívaný pro snížení úrokových sazeb.

DCF
Discounted cashflow – metoda oceňování aktiv založená na předpokladu, že hodnota aktiva je rovna součtu hodnoty budoucích peněžních toků generovaných aktivem diskontovaných do jejich současných hodnot.

Dovish (holubičí)
Termín pro označení postoje preferujícího růst ekonomiky před cenovou stabilitou. Většinou se užívá ve spojení s měnovou politikou. Měnové holubice mají tendenci prosazovat nižší úrokové sazby.

EVA
Economic Value Added. Metoda oceňování společností. Hodnota, kterou společnost vytváří je počítána jako rozdíl mezi operačním ziskem společnosti a náklady na kapitál. Eva je také manželka jednoho nejmenovaného analytika.

Fibonacciho čísla
Posloupnost 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34,..., ve které je každý člen sumou předcházejících dvou členů. Široce používaná v technické analýze k určování hladiny podpory, odporu a trendů. Z Fibonacciho čísel je odvozena posloupnost 0,618 (dělíme po sobě následující členy fibonacciho posloupnosti od pátého členu dále), 38,2 (dělím členy posloupnosti ob jeden), 0,5 a 1,618 (dělíme člen posloupnosti jeho předchůdcem). Dále se občas používají odmocniny těchto čísel. Klasickým způsobem užití je rozdělní intervalu mezi dnem a vrcholem trendu, čímž získáme hladiny odporu a podpory v oblasti.

FOMC
Federal Open Market Comitee. Výbor prezidentů lokálních poboček Fedu (hlasuje jen část prezidentů, hlasovací právo mezi nimi rotuje) a guvernérů Fedu, který nastavuje základní parametry měnové politiky, především výši úrokových sazeb.

FRA
Forward Rate Agreement. Derivátový obchod, při kterém jsou obchodovány úrokové sazby na dané období v budoucnosti.

Hawkish (jestřábí)
Slangový termín pro označení postoje preferujícího cenovou stabilitu před růstem ekonomiky. Většinou se užívá ve spojení s měnovou politikou. Měnoví jestřábi mají tendenci prosazovat vyšší úrokové sazby.

Hike
Termín užívaný pro zvýšení úrokových sazeb.

Hladina odporu
Fiktivní linie, na které by teoreticky mělo dojít k zbrzdění (korekci nebo konsolidaci) nebo obratu růstového trendu. Existuje řada metod, jak určit hladiny odporu, nejběžnější využívají historické extrémy a fibonacciho čísla.

Hladina podpory
Fiktivní linie, na které by teoreticky mělo dojít k zbrzdění (korekci nebo konsolidaci) nebo obratu klesajícího trendu. Existuje řada metod, jak určithladiny podpory, nejběžnější využívají historické extrémy a fibonacciho čísla.

IFO
Německý ekonomický institut publikuje pravidelně jednou za měsíc konjunkturální index Ifo založený na průzkumu mezi manažery podniků. Růst indikuje vyšší optimismus ohledně budoucího vývoje.

IPO
Initial Public Offering – prvotní veřejná nabídka akcií společnosti.

ISM
Americký Institute for Supply Management (institut pro řízení zásob) pravidelně jednou měčně publikuje index založený na průzkumu mezi nákupními manažery. Jde o jeden ze skupiny tzv. PMI (purchasing manager index, index nákupních manažerů) indexů. Interpretaci viz u hesla PMI.

Kvanto
Instrument (derivát), jehož cena je počítána v jiné měně než je používána pro hodnocení podkladového aktiva. Nejčastěji se používá pro opce.

Margin call
Požadavek obchodníka vůči investorovi obchodujícímu na marži (tedy na úvěr nebo u některých derivátů) na navýšení prostředků tak, aby dorovnal výši minimální marže (dohodnuté minimální pokrytí pozice hotovostí). Pokud k dorovnání nedojde do stanovené lhůty, je pozice uzavřena.

Momentum
Technické indikátory mající měřit sílu trendu. V nejjednodušší formě jde o podíl nebo rozdíl členů časové řady vývoje ceny v intervalu odpovídajícím typickému trvání sledovaného trendu. U momenta se podobně jako u ceny sledují trendy a obrazce. Důležitá je divergence (viz vysvětlení u oscilátorů).

NAV
Net asset value – aktuální čistá hodnota aktiva (majetek – závazky).

Oscilátor
Technický indikátor, který se snaží odfiltrovat trendový pohyb. Existuje řada typů oscilátorů (ultimátní oscilátor, chaikinův oscilátor, normované oscilátory), které obecně kolísají kolem nějaké hodnoty. Část oscilátorů (např. RSI, stochastický osc.) je normovaných, to znamená, že kolísá mezi nějakými hodnotami (typicky mezi -100 a 100 nebo 0 a 100). U oscilátorů jsou sledovány trendy a obrazce. Důležitým jevem je tzv. divergence, při které je trend vývoje ceny opačný než trend oscilátoru. Divergence je důležitým příznakem blížící se změny trendu ceny. Viz také přeprodanost/ překoupenost.

Pík/dno
Termíny používané při popisu grafu vývoje ceny nebo v technické analýze. Pík (vrchol) je lokální maximum na grafu a dno je naopak lokální minimum.

PIPS
Nejmenší změna možná u směnného kurzu měn (například 0,001 u EURCZK nebo ,0001 u EURUSD).

P/L (profit/loss)
Shrnutí zisků a ztrát za určité období.

PMI
Konjunkturální index (tj. index měřící sílu konjunktury) vycházející z průzkumu mezi nákupními manažery podniků. Nákupní manažeři vyplňují dotazníky, ve kterých odpovídají systémem ano/ne na otázky (např. roste počet objednávek? rostou vstupní ceny? rostou výstupní ceny? roste počet zaměstnanců? atd.). Ze získaných údajů se počítají tzv. difúzní subindexy (procenta těch, kteří odpověděli ano) a ze subindexů se počítá vlastní index. V různých variantách je publikován pro všechny významné ekonomiky.

Proražení hladiny
Situace, kdy se cena aktiva dostane nad (pod) hladinu odporu (podpory) a zůstane pod ní. Kritéria proražení hladiny se různí podle síly hladiny a užívaného časového měřítka. Obecně nestačí, aby se cena dostala nad (pod) hladinu, musí pod ní setrvat buď dostatečně dlouho a nebo musí být proražení dostatečně hluboké.

Překoupený (overbought)/
p
řeprodaný (oversold)
Termíny z technické analýzy. V případě, že se oscilátor dostane na horní limit, naznačuje překoupenost, tj. vyčerpání poptávky a blížící se korekci nebo konsolidaci na rostoucím trendu. V případě dosažení dolního limitu naznačuje přeprodanost, neboli vyčerpání nabídky a blížící se korekci nebo konsolidaci na klesajícím trendu. Kritéria překoupenosti jsou individuální, často se však používá 80% pro překoupenost a 20% pro přeprodanost v případě normovaných oscilátorů.

Rally
Výraz označující rychlý a masivní růst ceny aktiva nebo trhu.

Range
Rozmezí, v němž se po nějakou dobu pohybuje cena aktiva. Používá se při popisu vývoje ceny a v technické analýze.

Stoploss
Prodejní příkaz zavírající pozici v případě, že ztráta dosáhne určité výše. Jeho účelem je zamezit vzniku velkých ztrát .

Testování hladiny
Situace, kdy se cena aktiva opakovaně dostává nad (pod) hladinu odporu (podpory), ale rychle se vrací zpět. Podobně jako u proražení neexistuje jednotné kritérium pro určení, kdy je hladina ještě testována a kdy už proražena.

Treasuries
Dluhové cenné papíry amerického ministerstva financí. Dělí se na T-bills (pokladniční poukázky, tj. splatnost do jednoho roku), notes (dluhopis s fixní sazbou se splatností mezi jedním a deseti lety) a T-bonds (dluhopis s fixní sazbou se splatností nad deset let). Nejčastěji je sledován desetiletý dluhopis (zkratka 10Y UST).

Tržní kapitalizace
Tržní hodnota společnosti vyjádřená jako počet akcií násobený jejich aktuální tržní cenou.

Výplach
Výraz označující rychlý a masivní pokles ceny aktiva nebo trhu.

ZEW
Konjukturální index, který publikuje německý ekonomický institut pravidelně jednou za měsíc. Je založený na průzkumu mezi investory a analytiky o očekávání ohledně ekonomické situace za 6 měsíců, růst indikuje vyšší optimismus.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688