IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Komodity  |  07.08.2006 17:37:00

BP neví jak dlouho zůstane největší ropné pole uzavřeno

Anchorage, Aljaška (AP) – BP v pondělí prověřuje kam až pokročila koroze ropovodu která uzavřela dodávky ropy největšího amerického ropného ložiska což je asi 8% denní produkce ropy v USA. Společnost už čelí vyšetřování rozsáhlého úniku ropy ze stejného ropného pole v březnu tohoto roku v Prudhoe Bay. Tom Williams, celní a daňový rada BP uvedl, že neví jak dlouho bude zařízení odstaveno. Pracovníci zjistili korozi na obou linkách a také zlikvidovali únik asi 5 barelů.

Zprávy znamenaly okamžitý nárůst ceny ropy v New Yorku o $1,53 na $75,57 za barel. Odpoledne se prodával barel lehké ropy s zářiovým dodáním za $76,67 za barel. Prezident Steve Marshall v neděli večer uvedl že společnost nejprve uzavře východní stranu Prudhoe Bay na 24 až 36 hodin. Dále chce vyřadit západní stranu zátoky kde se nachází více jak 1000 studen. BP uvedla že jakmile budou pole uzavřeny produkce bude snížena na 400 tis b/d což je podle EIA asi 8% celkové americké produkce nebo 2,6% zásoby včetně importů.

Uzavření přichází v nešťastné době geopolitické nejistoty a vysokých cen. Podle některých analytiků by mohl výpadek znamenat nárůst ceny ropy o více jak $10 za barel. Podle názoru ostatních tento výpadek bude mít jen minimální dopad protože zásoby ropy dosahují v USA rekordní výše.

Marshall uvedl že testy ve východní oblasti odhalily že je na tranzitním ropovodu 16 odchylek světlosti potrubí ve 12 oblastech s porušením tloušťky ze 70 až 81% kde 80% znamená opravu nebo výměnu. Zavření přichází po půl roce kdy byl objeven únik v severním tranzitu na severním svahu Prudhoe Bay. Tehdy se rozlilo asi 267 tis galonů ropy. BP obešel v dubnu vadnou část na lince ovšem jen jedna ze tří tranzitních linek je nyní provozuschopná.

Akcie BP dnes v Londýně ztrácely 2%. Mluvčí Aljašky John Harris obdivuje BP za okamžité uzavření ropovodu ačkoliv to znamená nenahraditelný výpadek domácí produkce. Dále ovšem dodal že „tento stát si nemůže dovolit mít další Exxon Valdez.“ Tanker Exxon Valdez způsobil v roce 1989 ekologickou katastrofu na rozloze 1200 mil při které došlo k vylití 11 mil galonů ropy do moře.
Pro IQ-TRADE hj-com
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688