Věra Stárová (GfK-Praha)
Obchod a služby  |  07.08.2006 14:47:55

Malá důvěra v politiky


7.8.2006 - Norimberk
Soubor ke stažení: 
/download/press/1137_cz_int.pdf


Norimberk 31. 7. 2006 – Politici jsou považování za nepříliš důvěryhodné osoby, a to nejenom v evropských zemích, ale také v USA. Totéž platí pro vrcholové manažery ve firemní sféře stejně jako pro novináře. Občané nejvíce věří lékařům a učitelům. Výše uvedené poznatky vyplývají ze šetření - GfK Trust Index 2006, které uskutečnila agentura GfK Custom Research Worldwide v 19 zemích na celém světě.

S průměrnou známkou 1,7 se politici ve všech zemích dostali přesně na spodní příčku indexu důvěry na škále od 1 do 4, kde 1 znamená “velmi nedůvěryhodný“, a 4 znamená “velmi důvěryhodný“. Na další příčce pomyslného žebříčku jsou špičkoví manažeři ve firemní sféře a novináři, kde hodnocení obou skupin vyjadřuje známka 2,2. Naproti tomu lékaři a učitelé dosáhli nejlepšího výsledku – pro obě skupiny platí známka 3,1 na indexu důvěry. Armáda bodovala 2,9 na tomto indexu důvěry, policie dosáhla hodnocení 2,8, církev 2,7 a právníci 2,5.

Se svými politiky jsou zejména nespokojeni občané Řecka a Itálie

Celkově pouze 17 % dotazovaných důvěřovalo svým politickým představitelům. V Německu - a to i přesto, že se v minulém roce konaly volby a došlo ke změně vlády, která je obecně dobře přijímaná místním obyvatelstvem, dosahuje podíl těch, kteří považují politiky za důvěryhodné pouze 10 %; v Řecku a v Itálii, kde v poslední době také došlo k určitým změnám ve vládě, klesl tento podíl na 8 %. Politici v Dánsku a Švýcarsku dosáhli nejlepších výsledků, pokud jde o důvěru občanů, neboť více než jedna třetina zdejší populace je považuje za důvěryhodné a v USA je to jedna čtvrtina Američanů, která prohlašuje, že stále důvěřuje svým politikům.

Šéfové podniků a novináři jsou považováni za stejně nedůvěryhodné

Také špičkoví manažeři ve firemní sféře a novináři dosáhli nízkých průměrných hodnot na žebříčku důvěry (GfK trust index), což ukazuje, že v mezinárodním měřítku tři z pěti občanů na celém světě postrádají důvěru v podnikový management. Názory v této otázce se však liší – v Německu důvěřují svým manažerům nejméně, kdy 82 % dotázaných deklaruje nedůvěru šéfům podniků, i když ve srovnání s předchozím rokem počet negativních odpovědí poklesl o 5 %. Stejně jako u politiků, špičkoví manažeři ve firemní sféře se těší největší důvěře v Dánsku, kde více než polovina dotázaných odpověděla, že věří manažerům velkých podniků. Necelá polovina respondentů ve Španělsku, Maďarsku, Rumunsku a Švédsku pozitivně odpověděla na tuto otázku, zatímco v Rusku a v USA se úroveň důvěry rovná průměrné hodnotě u 19 zemích dotazovaných v tomto šetření, což znamená, že pouze asi jedna třetina populace shledává špičkový management podniků a novináře za důvěryhodné.

Přehled indexu důvěry - GfK Trust Index: hodnocení důvěry pro různé profesní skupiny

* průměrná známka v indexu důvěry - Trust Index u všech šetřených zemí. Respondenti použili k hodnocení škálu od 1 do 4, kde 1=velmi nedůvěryhodný, 2=spíše nedůvěryhodný, 3=spíše důvěryhodný a 4=velmi důvěryhodný

**počet těch, kteří zvolili spíše důvěryhodný nebo velmi důvěryhodný a použili známku 3 nebo 4 na škále od 1 do 4

Celá řada občanů Evropy a Ameriky má také pochybnosti o důvěryhodnosti novinářů. Dvě třetiny obyvatel Západní Evropy tak vyjádřily svou nedůvěru v této otázce a v případě USA se jednalo o více než polovinu dotazovaných. Zejména respondenti ve Velké Británii a v Itálii mají silnou nedůvěru v novináře.

Naproti tomu se však zdá, že novináři v Rumunsku, Polsku a Španělsku požívají nadprůměrnou důvěru, neboť necelé dvě třetiny si myslí, že jsou důvěryhodní.

Lékaři a učitelé se těší největšímu uznání

Nejuznávanější profesní skupiny ve všech šetřených zemích jsou lékaři a učitelé. Celkem 82 % dotázaných si myslí, že lékaři a učitelé jsou důvěryhodní. Lékaři jsou v tomto směru nejvýše hodnoceni ve Švédsku a ve Finsku. V Turecku je vysoce hodnocená armáda, která dosáhla 91 % důvěry, zatímco v Rusku si ani polovina respondentů nemyslí, že by armáda byla důvěryhodná, což představuje pokles o 12 procentních bodů ve srovnání s předchozím rokem. Důvěra v policii v Rusku není o mnoho lepší, když dvě třetiny respondentů dávájí negativní odpověď. Na druhé straně ve Finsku a v Dánsku osoby, které nevěří policii vlastního státu, tvoří pouze 8 %, resp. 11 % dotázaných občanů.

Církev s výsledkem hodnocení 2,7 je na pátém místě v žebříčku důvěry ( GfK Trust Index), což znamená, že se těší vysoké úrovni důvěry ve většině zemích. Pouze v pěti z 19 šetřených zemích vyjádřila většina dotazovaných pochybnosti, pokud jde o jejich důvěru v církev, a z těchto pěti to platí především pro Řecko, kde nejméně dvě třetiny občanů podle svých odpovědí postrádají důvěru v církev.
Výsledky výzkumu dávají smíšený obrázek v případě míry, do které občané důvěřují právníkům. Zejména právníci ve Skandinávii se těší vysoké důvěře ve Finsku, Švédsku a Dánsku, naproti tomu právníci, pokud jde o důvěryhodnost, dosahují špatné průměrné výsledky hodnocení v Řecku, Itálii, USA a Bulharsku.

Výzkumné šetření

Od roku 2003 jednou ročně představuje společnost GfK Custom Research Worldwide výsledky výzkumu ve formě Index důvěry - GfK Trust Index, který určuje úrovně důvěry občanů v profesní skupiny jakou jsou právníci, novináři, církev, manažeři, lékaři, armáda, politici a policie. Ve výzkumu uskutečněném v tomto roce se dotazovalo 19 674 respondentů v 19 zemích a to v průběhu dubna a května 2006.

Pro více informací, prosím, kontaktujte: GfK Custom Research Worldwide Mark Hofmans, tel. +32 2 47528-00, fax +32 2 47528-02
email: info@gfkww.uunethost.be, www.gfkcr-ww.com, www.gfk.com

GfK Group

GfK Group je celosvětově pátou největší společností provádějící marketingový výzkum. Působí v pěti obchodních segmentech: Custom Research, Retail and Technology, Consumer Tracking, Media a HealthCare. Společně s původní společností NOP World (získanou 1. června 2005) dosáhla GfK Group za finanční rok 2005 obrat 937.3 milionů EUR. Ke třinácti společnostem, které mají své sídlo v Německu, patří do skupiny přes 130 dceřiných společností a poboček působících v 70 zemích světa. V současné době má GfK více než 7 500 zaměstnanců, z toho jich 80 % pracuje mimo Německo. Pro další informace navštivte naše webové stránky: www.gfk.com.

Responsible under press legislation:
GfK AG, Public Affairs and Communications
Dr. Ulrike Schöneberg
Nordwestring 101
D-90319 Nuremberg
Tel +49 911 395-2645
Fax +49 911 395-4041
public.affairs@gfk.com

Další informace:

Kontakt: public.affairs@gfk.com


On-line Shop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688