Petr Doubravský (Renesance Capital Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  01.09.2000 22:47:19

USA - růst akcií pokračuje i v září

Dow: +25,53 Nasdaq: +28,1 S&P500: +2,96 Objemy na NYSE 0,750 mld, NASDAQ 1,447 mld.
Vzrůst akcií na NYSE 1626 k 1164 poklesům.
Vzrůst akcií na NASDAQ 2225 k 1744 poklesům.
30letý vládní dluhopis vzrostl o 0,019 na výnos 5,655%.

Dnes v 8:30 ET (14:30 našeho času) byla ohlášena souhrnná zpráva o zaměstnanosti za měsíc srpen. U nově vytvořených pracovních míst došlo opět k dosti výraznému překvapení jako minulý měsíc. Namísto očekávaného poklesu o 20 tis. přišel pokles o 105 tis. Průměrné hodinové mzdy vzrostly o 0,3 % v souladu s očekáváním. Průměrná pracovní doba je 34,3 hod, což je jen o jednu desetinu méně než očekával trh. Míra nezaměstnanosti naopak jednu desetinu přidala oproti očekávání a je 4,1 %.
V 10:00 byl také zveřejněn Index Národní asociace nákupního managementu (NAPM). Tento index nám udává aktivitu celého amerického zpracovatelského průmyslu. Trh očekával nárůst na 52,5 oproti minulému měsíci, kdy hodnota činila 51,8. Skutečnost však byla jiná, hodnota indexu byla ohlášena ve výši 49,5 tj. nejméně od ledna roku 1999. V překladu to znamená, že expanze zpracovatelského průmyslu byla nahrazena kontrakcí. Zlomová hodnota je přesně 50.
Po dnešních makroekonomických zprávách je jasné, že se FEDu podařilo přibrzdit růst ekonomiky, inflační tlaky nehrozí a pravděpodobně se už nenajde ani jeden zastánce dalšího zvyšování úrokových sazeb. Naopak se můžeme dočkat začátkem příštího roku mírného snížení, což je určitě pro akciový trh velice příznivá zpráva.
Obchodní den po těchto příznivých makroekonomických zprávách začal optimisticky. Nasdaq Composite začínal s více než 1 % nárůstem. Po desáté hodině (zveřejnění NAPM) se k tomuto růstu přidal i Dow Jonesův index, aby na malý okamžik překročil hranici 11.300 bodů. Poté však následovalo vybírání zisků z posledních týdnů, které zasáhlo oba trhy. I přes tento propad oba indexu uzavíraly obchodní den s kladný znaménkem. Dow +0,23, Nasdaq +0,67.
Z firemních zpráv jsem dnes vybral dvě, pozitivní a negativní. V případě pozitivní se jedná o společnost Global Crossing (GBLX), která ohlásila předpoklad vyšších tržeb za rok 2000, než původně očekávala, a to ve výši 5,2 mld. USD. Tento poskytovatel multimediálních komunikačních zařízení měl tržby v roce 1999 „pouze“ 1,7 mld. USD. Akcie dnes posílily o 16 % při velice slušném objemu 39 mil. akcií.
Méně potěšila investory společnost Viant Corp. (VIAN), která ve své zprávě varovala ohledně výsledků příštího čtvrtletí. Tržby mají klesnout o 12 až 15%, oproti čtvrtletí druhému. Zisk na akcii se má snížit z původně předpokládaných 9 centů pouze na cent 1. Této společnosti nepomohly ani analytické domy, které hned v 11 případech snížily svá investiční doporučení. To vše podtrženo, sečteno – 41 %.

Renesance Capital Invest, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688