Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  10.07.2006 13:42:15

Polský premiér rezignuje - nahradí jej Jaroslaw Kaczynski

    • Jako blesk z jasného nebe ohlásil v pátek polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz svou rezignaci. Oficiálně je tento krok součásti dlouhodobějšího taktického plánu. Lídr vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) má logickou ambici být premiérem, zatím co Marcinkiewiczova popularita má pomoci získat důležitý post starostu Varšavy pro PiS. Neoficiálně panovaly mezi bratři Kaczynskimi (prezident a nový premiér jsou jednovaječná dvojčata) a ex-premiérem Marcinkiewiczem neshody kvůli směrování politiky a nominacím na státní posty (kupříkladu ministra financí). Schůzka s opozičním lídrem Tuskem (Občanská platforma), o které Marcinkiewicz stranu neinformoval přilila olej do ohně. Pravda leží pravděpodobně někde uprostřed – ačkoliv byla změna premiéra někdy v budoucnu plánovaná, události posledních dní jí urychlily.
    • Jakékoliv byly důvody, výměna není dobrou zprávou pro trhy. Marcinkiewiczovi a Gilowské trhy důvěřovali a vnímali je jako podpůrce fiskální disciplíny a reforem. Naopak, bratři Kaczynskí se profilovali jako euroskeptici a protekcionisti.
    • Dle polské ústavy s premiérem musí rezignovat i celá vláda a v parlamentu proběhne nové hlasování o důvěře. To otevírá prostor pro populistické koaliční partnery, aby přitvrdili ve svých požadavcích a získali další politické bodíky výměnou za podporu vládě.
    • Pozici ministra financí obsadí Stanislaw Kluza, dosavadní náměstek ministra financí, který působil do dubna jako hlavní ekonom v jedné polské bance. Trhy jej budou pravděpodobně vnímat jako důvěryhodnou osobu. Trvá na zachování stropu pro deficit veřejných financí a plánuje prosazovat reformní agendu.
    • Počáteční reakce trhu byla negativní. Zlotý se propadl z úrovní kolem 4,02 PLN/EUR na 4,08 PLN/EUR, což představuje ztráty o 1,5%. Výnosy dluhopisů vyrostly nejvíc na středním a dlouhém segmentu (o 15 bazických bodů). Dnes se trhy upokojily, k čemu patrně přispěly i výroky o kontinuitě v dosavadní hospodářské politice. Dle našeho názoru však testování hranice 4,10 PLN/EUR ještě není zažehnáno.
    • Ve střednědobém horizontu bude důležité jak bude změna přijata vevnitř PiS. V případě dalšího vystupňování tlaku a rozpadu strany, objeví se znovu možnost předčasných voleb. Na druhé, straně jestliže zůstane strana jednotná (což se nám zdá momentálně jako víc pravděpodobné), dopad na střednědobý výhled bude spíše neutrální nebo jenom mírně negativní (riziko slabší fiskální disciplíny). Je důležité zdůraznit, že Jaroslaw Kaczynski jako lídr strany kontroloval směr politiky i dosud, i když nebyl premiérem. Naopak, větší stabilita na vládních postech by měla umožnit lépe prosazovat vládní program. Držíme naši předpověď pro zlotý na konec roku na 3,90 PLN/EUR.

Mária Fehérová
Česká spořitelna, a.s.

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688