Research (Stone de Witt)
Finance  |  20.06.2006 21:30:48

Počet světových milionářů roste


Počet světových milionářů vzrostl na 8,7 milionů, což je více než počet obyvatel New York City

Vzrůstající lehkost stání se milionářem se v úterý stala jasnou, s prohlášením, které říká, že počet milionářů narostl za minulý rok na 8,7 milionů  – o více než 1,5 milionů více než činní populace New York City.

Podle studie konzultantů poradenských firem Merrill Lynch Co. a  Capgemini, milionáři také totiž více agresivně investují , odlévají hotovost do objevujících se trhů a oddalují se od držení pevně daných příjmů. Tak jejich bohatství dosáhlo výše 33,3 bilionů dolarů, což je více než dvojnásobek ekonomické produktu Spojených států amerických.

Nejvíce majetku koncentrují milionáři v Severní Americe, celkem 10,2 biliónu dolarů. Následuje Evropa s 9,4 bilióny dolarů a oblast Asie-Pacifik s 7,6 bilióny dolarů.

Nažhavený Střední Východ zaznamenal téměř 10 % růst milionářů – světově nejrychlejší poměr – s rekordními výnosy týkající se ropy a „vznášejícími se“ trhy cenných papírů se protlačilo 300 tisíc lidí přes magickou hranici jednoho milionu dolarů..

„Stává se to velice atraktivním místem k investici“, řekl Mones R. Bazzy ředitel privátního bankovnictví pro Střední Východ společnosti Merrill Lunch Co., na základě velkého rozmachu města Dubai. Bazzy toto pronesl v konferenční místnosti hotelu přihlížejíce k světově nejnovější mezinárodní burze, výstřednímu obloukově tvarovanému dubaiskému mezinárodnímu finančnímu centru.

Jeden z faktorů růstu Středního Východu v počtu milionářů bylo, že burzy rostly o více než 100 % v Saudské Arábii a ve Spojených arabských emirátech minulý rok.  Doposud, v roce 2006, tyto trhy klesly o více než 50 %, což podle Bazzyho mohlo vyloučit mnoho milionářů ze seznamu.

Celosvětově, počet milionářů se téměř zdvojnásobil od roku 1996, kdy poradenská firma Merrill Lynch  oznámila jejich počet ve výši 4,5 milionů.

Minulý rok růst ve výši 6,5 % mírně zpomalil oproti předchozímu roku 2004, kdy se jednalo o nárůst o 6,6 %. Jedním z důvodů byly i „chladnoucí“ ekonomiky Spojených států amerických i Evropy.

Ale kategorie extrémně bohatých – jejich majetek se cenní na více než 30 milionů dolarů – se vyšplhala o více než 10 % na 85 400.

Podle firmy Merrill Lynch si extrémně bohatí vedli lépe, protože našli „výběrové kapsy“ vysoce rostoucích investicAsii, Latinské Americe a Středním Východě, zatímco většina investorů byla svázána s tržbami v Severní Americe a Evropě.

Podle výsledků studie dojde se v blízké budoucnosti přesune majetek bohatých z vyspělých na rozvíjející se trhy, což může jejich ekonomiky ovlivnit. Investice milionářů budou v Severní Americe a Evropě klesat v průběhu dalších let a přesunou své prostředky do jihovýchodní Asie a Jižní Ameriky. Podle něj by z tohoto trendu mohla těžit i Česká republika, která je studií řazena spíše k rozvíjejícím se trhům.

Co se týká počtu drží Severní Amerika nepatrný náskok v počtu milionářů oproti Evropě. V Severní Americe je 2,9 milionů milionářů oproti 2,8 milionůmEvropě. V Asii je jich 2,4 milionů, v Latinské Americe 300 tisíc a konečně v Africe již pouhých 100 tisíc.

V porovnání v ČR je 13 100 osob s investičním majetkem přes jeden milión dolarů (asi 23 miliónů korun), což je o 10,6 procenta milionářů více než v roce 2004.

Studie dokázala, že světový milionáři jsou stále více rozvětveni pryč od jejich rodných zemích, kdy 65 % z nich věnuje pozornost zahraničním trhům a 30 % si kupuje domy v zámoří.

Růst soukromých majetkových účastí v roce 2005 nastínil vzrůstající preference pro agresivní prostředky, s investory směrující hotovost do objevujících se trhů, zatímco odlehčují pevné příjmy z bankovních depozit a cenných papírů.

Tento fenomén je pouze předpokladem růstu, jak se předpokládá, některé z 41 bilionů dolarů budou předány jejich dědicům v dalších čtyřech desetiletí, a manažeři zabývající se penězi říkají, že více než 80 % dědiců bude chtít posílit svoje mezinárodní postavení.

Dubai může být jednou z těchto destinací. Bazzy tvrdí, že lehkost investování a prudký ekonomický růst v rychle rostoucím městě urychlil obchodování světových společností v rámci této oblasti.

Nejsou zde žádné odbory, žádné daně a administrativa je velice jednoduchá. Zábrany k podnikání se neustále snižují a snižují. Celkově, mezi obyvateli Spojených arabských emirátů je v současnosti 59 tisíc milionářů, zatímco v sousedící Saudské Arábii 80 tisíc.

Bc. Kateřina Černíková  



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688