Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.05.2006 12:18:31

ČEZ získá bulharskou elektrárnu Varna, instalovaný výkon Skupiny ČEZ vzroste o 10 %

Sofia,  4. 5. 2006 – Energetická společnost ČEZ a zástupci bulharské Privatizační agentury v Sofii podepsali privatizační smlouvu na nákup černouhelné elektrárny ve Varně. Instalovaný výkon elektrárny činí 1 260 MW a výrobní kapacitu  Skupiny ČEZČeské republice a Polsku tak navýší o téměř 10%. ČEZ se navíc v Memorandu podepsaném s bulharským ministerstvem hospodářství a energetiky,  zavázal v horizontu 4 let investovat  Bulharsku do energetických projektů částku 40 mil. EUR.

„Dnešní den je dalším milníkem  v naplňování  naší Vize stát se jedničkou na trzích s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy.  Je velmi potěšující, že se nám podařilo získat část výroby právě v Bulharsku, kde od loňského ledna vlastníme část distribuce,“ řekl při podpisu Jiří Borovec, místopředseda představenstva a ředitel divize výroba společnosti ČEZ.

Skupina ČEZ  disponuje dlouhodobými zkušenostmi s provozem a ekologizací tepelných elektráren, jejich instalovaný výkon tvoří více než polovinu našeho výrobního portfolia. V letech 1992 - 1997 jsme  kompletně odsířili všechny své tepelné elektrárny,  které tak splňují přísné emisní limity Evropské unie, a nyní připravujeme komplexní program obnovy našeho výrobního portfolia. Všechny tyto zkušenosti plánujeme uplatnit i v případě elektrárny ve Varně,“ dodal Jiří Borovec.

 

Projekt privatizace tepelné elektrárny ve Varně je velmi důležitý pro udržení trvalého rozvoje a jistoty dodávek bulharského energetického sektoru před vstupem země do Evropské unie. Jsem rád, že ČEZ jako strategický investor, který již v Bulharsku učinil první kroky, se dále soustředí na příležitosti na bulharském energetickém trhu a zavázal se dovést elektrárnu ve Varně na úroveň odpovídající požadavkům Evropské unie,” řekl při příležitosti podpisu podpisu smlouvy o tepelné elektrárně ve Varně Rumen Ovcharov, ministr energetiky a hospodářství Bulharska.

 

Za 100 %  akcií elektrárny ve Varně zaplatí ČEZ bulharské vládě částku přesahující  206 miliónů EUR (cca 5,8 mld. ). Dalších téměř 100 miliónů EUR (cca 2,8 mld. ) bude použito na 16% navýšení základního kapitálu elektrárny a celková investice do Varny tak bude činit 306 miliónů EUR.

 

ČEZ se navíc v memorandu podepsaném s bulharským ministerstvem hospodářství a energetiky,  zavázal v horizontu 4 let investovat  Bulharsku do energetických projektů částku 40 mil. EUR. Jedná se například o projekty v oblasti obnovitelných zdrojů – vodních elektráren, spalování biomasy,  či o projekty energetické infrastruktury.

 

Dokončení transakce (tedy převedení akcií a zaplacení kupní ceny) se očekává v nejbližších týdnech  po vypořádání  odkládacích podmínek, tedy schválení transakce bulharským antimonopolním úřadem a dojednání podmínek fungování elektrárny v režimu „studené rezervy“ se společností NEC.

„Naše plány působení v bulharské energetice jsou dlouhodobé a tak jsme rádi, že k dosavadním třem distribučním společnostem přidáváme i významnou elektrárnu. Naše dosavadní zkušenosti se zdejším prostředím jsou příznivé a cítíme velkou blízkost našich kultur. Naši bulharští kolegové se aktivně též zapojují do práce celé Skupiny ČEZ nejen v Bulharsku. Po dvou letech zde již můžeme říci, že vstup na zdejší trh byl krokem správným směrem, což potvrdily loňské velmi dobré výsledky našich bulharských distribučních společností, a výhody z tohoto spojení mají obě strany,“ komentoval podpis smlouvy Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitel divize distribuce.

Elektrárna Varna  leží v severovýchodním Bulharsku v blízkosti  stejnojmenného  černomořského přístavu a její umístění tak představuje poměrně významnou logistickou výhodu. Díky svému instalovanému výkonu 1 260 MW (6 x 210 MW) se Varna  stane největší klasickou elektrárnou Skupiny ČEZ, na druhé místo tak odsune dosud největší zdroj - elektrárnu Prunéřov II. (5 x 210 MW) v severních Čechách.  Varna spaluje importované černé uhlí a v roce 2003 vyrobila cca  2,3 TWh elektrické energie, v následujících deseti letech se však očekává zvláště díky modernizaci a  rostoucí poptávce  po elektřiněBulharsku i celém regionu jihovýchodní Evropy postupný nárůst roční výroby na úroveň 4 – 6 TWh.

Skupina ČEZ v rámci své zahraniční expanze uspěla právě již v Bulharsku, kde od ledna 2005 vlastní tři bulharské distribuční společnosti na západě země. V oblasti distribuce ČEZ získal i rumunskou distribuční společnost Electrica Oltenia, která dodává elektřinu v oblasti přímo sousedící s bulharským distribučním územím Skupiny ČEZ. V oblasti výroby elektřiny ČEZ na začátku letošního roku podepsal s americkým koncernem PSEG smlouvu o nákupu dvou elektrárenských společností Elcho a Skawina, a pokračuje ve vyhledávání dalších příležitostí v rámci svého cílového regionu střední a jihovýchodní Evropy.

Eva Nováková,  tisková mluvčí ČEZ, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688