Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.04.2006 14:37:37

ČEZ proinvestuje 30 mld.Kč během 15 let do obnovitelných zdrojů

Energetická Skupina ČEZ plánuje investovat v následujících 15 letech do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun. Z toho zhruba 20 miliard korun přijde na výstavbu nových větrných elektráren. Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje ze Skupiny ČEZ připravila poptávku na nákup vhodných projektů.

„Největší potenciál pro nejbližší období vidíme v oblasti větrné energie, protože technologický rozvoj již umožňuje vyrábět elektřinu z větru efektivně i v mimohorských oblastech. Jsme proto připraveni realizovat všechny ekonomicky smysluplné projekty a investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů až 30 miliard korun v následujících 15 letech,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje připravila poptávku na nákup projektů větrných elektráren s tím, že minimální výkon jedné větrné farmy by měl dosáhnout 10 MW. „Podmínky podpory rozvoje větrné energie jsou dnes již nastaveny tak, že při správném výběru lokality a typu zařízení lze větrné elektrárny provozovat s dobrou ekonomickou návratností,“ uvedl ředitel společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.

Skupina ČEZ má připraveny 3 scénáře rozvoje výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů do roku 2010. Podle nejnižšího scénáře („Malý scénář“) by se výroba z OZE zvýšila o 20 % (z 1,6 TWhroce 2005 na 1,9 TWhroce 2010). Pro ČEZ Obnovitelné zdroje by to znamenalo uvést do provozu větrné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 100 MW. Podle „Velkého scénáře“ by se celková výroba z OZE v rámci Skupiny ČEZ zvýšila o 100 % (na 3,2 TWh). Samotná ČEZ Obnovitelné zdroje by měla provozovat větrné elektrárny o celkovém výkonu 500 MW. „Při výběru místa pro stavbu větrných elektráren chceme prioritně prozkoumat naše vlastní lokality,“ vysvětlil Sedlák a doplnil:  „V těchto dnech prověřujeme také možnost vstupu do projektu Větrný park Chomutov, který je aktuálně největším v Evropě“.  

Skupina ČEZroce 2005 zvýšila výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů o 18 % proti roku 2004. Podíl Skupiny ČEZ na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR se zvýšil z 51 % v roce 2004 na 56 % v roce 2005.

Evropská unie si v rámci své energetické politiky stanovila cíl zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na úroveň 20 % do roku 2020. Česká republika si jako indikativní cíl stanovila vyrábět 8 % energie z obnovitelných zdrojů v roce 2010. Pro splnění by bylo nutné zvýšit v ČR výrobu z OZE zhruba dvojnásobně. „Skupina ČEZ jako největší výrobce elektřinyČeské republice je připravena se na plnění tohoto cíle významně podílet,“ konstatoval Josef Sedlák.

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje vznikla loni ve Skupině ČEZ v rámci projektu VIZE 2008 a jejím cílem je zastřešit aktivity skupiny na poli obnovitelných zdrojů s výjimkou velkých vodních elektráren a velkých zdrojů spoluspalujících biomasu. Stoprocentním vlastníkem je energetická společnost ČEZ. Firma bude v polovině letošního roku provozovat 21 vodních elektráren Skupiny ČEZ a připravuje rozsáhlý investiční program dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů energie.

 

 

Ladislav Kříž

mluvčí ČEZ, a. s.        
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688