Josef Trnka (TPS)
Akcie v ČR  |  20.03.2006 07:15:25

Podle Paroubka to s Nomurou bude nejspíš plichta. Kalousek až tak nesouhlasí.


V souvislosti s výsledkem arbitrážního řízení v předmětné věci jsem si vzpomněl na způsob uvažování a jednání jednoho nejmenovaného ředitele velkého úřadu státní správy. Ten, krátce po instalaci do funkce, nechal mohutně rozvinout květ své samolibosti a arogance, když prohlásil: "Já toho šéfa právního odboru na hodinu vyrazím, nemám ho tu přece k tomu, aby mně říkal, že něco zákon nedovoluje, mám ho proto, aby ten zákon obešel!" Krásná ukázka způsobu uvažování politiků, pro státního úředníka však naprosto nepřípustný styl řízení. Že jde ovšem jen o idealistické povzdechnutí je nabíledni. Takoví jsou politici téměř všichni, bohužel ani podobných manažerů není nedostatek.

Vzpomínám také na jedno sympozium v Berlíně před pár lety, kde jsme u stolu seděli s kolegyněmi z branže, žijícími na druhém konci světa, v Šanghaji. Primitivní angličtinou jsme se bavili o všem možném, nejvíce samozřejmě o práci. Téměř pitoreskně vyznělo srovnání našich problémů. Reprezentoval jsem totiž republiku s deseti miliony obyvatel, zatímco ony "jen" městský úřad, starající se o třináct miliónů klientů. Právě to by si měli uvědomovat politici, když si jeden každý z nich myslí, že je středem světa (nebo aspoň Evropy) a jen jeho dedukce jsou nejsprávnější, že právní řád je jen neřád. 

Když pak stojí tváří tvář skutečnosti, s jakou neměl dosud zkušenost (měl-li vůbec nějakou, která by stála za řeč), diví se a hledá výmluvy, právo ale dále nectí. Rád bych věřil například ministrovi financí, že jde jen o počátek a pohledávky se nakonec vykompenzují. Moc o tom ale přesvědčen nejsem. S čím jsem si však naprosto jist je to, že dojde-li k tomu, tak platit budeme všichni. Ještě k Bohuslavu Sobotkovi: Ten samozřejmě za aférku nemůže, v hlavních rolích vystupovali Mertlík se Zemanem, ale současný strážce fisku se také nevyznamenal, protože v rozmezí několika hodin změnil "petit protiarbitráže" z 236 na 111 miliard . Bajlajfik! Přesně v duchu dosud vyřčeného.

Téma nemohlo chybět ani včera při diskusi předsedy vlády s předsedou KDU-ČSL v Sedmičce, potažmo v Partii na Primě. Premiér situaci sice nijak nebagatelizoval, nicméně rovněž nabádal ke střízlivému přístupu s tím, že doufá v konečnou plichtu.  Kalousek nezastíral, že tehdejší stav byl velmi vážný, ale poznamenal, že vláda  zvolila nejhorší řešení z těch, která přicházela v úvahu. Je pozoruhodné, že naprosto stejné argumenty, téměř doslovně, později použili jak František Bublan, tak Martin Říman při debatě na konkurenční obrazovce.

Další suma sumárum v extrémní zkratce: Kalousek s příkladně disciplinovaným Paroubkem prohrál v divácké důvěře  41:59, přičemž není jisté, jak se na ústupu popularity strany lidové obecně, podepisuje její odpor k zákonu o registrovaném partnerství..  Cyril Svoboda se na ČT1 nedlouho před volbami (v souladu s "dávným přáním" Ransdorfa) vyslovil pro jistou "odvetnou buzeraci" amerických bezvízových návštěvníků ČR a Říman v Partii vcelku výstižně poznamenal, že stát si neporadil s nemocenským a proto přehodil výhybku na firmy.

        
       Další podrobnější komentáře na konzervativním vebu, který od svého založení nemění image:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm.

     

Celou kauzu IPB od prodeje banky až po dnešní rozhodnutí můžete sledovat v rámci dlouhodobé přílohy KAUZA IPB, kterou naleznete ZDE   


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688