Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.08.2005 10:17:21

ČSÚ - Gripeny ovlivní statistiku zahraničního obchodu

Způsob statistického zachycení pronájmu stíhaček Jas-Gripen

Způsob statistického zachycení dlouhodobého pronájmu stíhaček Jas-Gripen a nákupu souvisejících služeb byl 22. a 23. srpna 2005 jedním z témat jednání mise evropských institucí (Eurostat, Evropská centrální banka, ECOFIN) k problematice výpočtu vládního deficitu a dluhu v Českém statistickém úřadu. Stanovisko Mezinárodního měnového fondu k formě zachycení této transakce v soustavě národních účtů a v obchodní a platební bilanci si vyžádala i Česká národní banka. Zástupci mise potvrdili následující řešení tohoto mimořádného a specifického případu:

O hodnotu letadel (10,3 mld. ) bude jednorázově zvýšen vládní deficit a dluh, který bude postupně snižován v návaznosti na pravidelné splátky. První splátku již vláda ČR uhradila v březnu 2005.

V takovém případě je nutné hodnotu letadel zaznamenat do statistiky o dovozu zboží a následně i do soustavy národních účtů a do obchodní a platební bilance, a to v okamžiku jejich dodání do ČR.

Na finančním účtu platební bilance a v národním účetnictví se tato transakce promítne jako závazek vůči zahraničí, který se bude splácením snižovat.

V soustavě národních účtů bude, s ohledem na to, že jde o destruktivní bojovou techniku, hodnota letadel zachycena jako mezispotřeba a nikoli jako tvorba fixního kapitálu. O stejnou částku bude zvýšena netržní produkce vládních institucí a výdaje vládních institucí na konečnou spotřebu.

Služby spojené s pronájmem letadel (výcvik posádek, opravy, atd.) budou v platební bilanci a v národních účtech zaznamenávány průběžně formou běžných výdajů za služby.

Z celkové hodnoty kontraktu bude vyčleněna částka odpovídající hypotetickým úrokům, které by normálně byly součástí leasingové smlouvy. Tato částka se bude v národních účtech i v platební bilanci účtovat jako úroky.

Celková hodnota kontraktu je 19 650 mil. . Platba se předpokládá v předem dohodnutých splátkách v letech 2005 až 2015. Ze smlouvy vyplývá, že platby budou realizovány vždy v březnu daného roku.

Dovoz letadel ve výši 10 330 mil. bude časově rozložen proporcionálně, a to v závislosti na počtu a měsíci příletu letadel. V dubnu bylo dodáno 6 ze 14 strojů, což podle propočtu odpovídá 4 427 mil. . Dalších 5 903 mil. (10 330 minus 4427) bude zahrnuto do měsíců, ve kterých zbývajících osm letadel přiletí do ČR. Hodnotu letadel dovezených v dubnu 2005 (4,4 mld. .) ČSÚ zahrne 2. září do zpřesněných údajů statistiky zahraničního obchodu za I.pololetí 2005.

Výdaje za služby v celkové výši 6 680 mil. budou rozvrženy do celého období pronájmu a budou zaznamenány vždy v okamžiku platby (dle kontraktu v březnu). V roce 2005 jde o částku 537 mil. .

Hypotetické úroky v propočtené celkové výši 2 640 mil. budou též rozvrženy do celé doby pronájmu (vykazovány budou opět vždy v březnu). Pro rok 2005 se jedná o 349 mil. .

Případné dotazy odpoví zástupci ČSÚ a ČNB dnes, 25. srpna v 11 hodin ve vestibulu ČSÚ na krátkém brífinku.


Tiskový referát
Kanceláře předsedy ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688