Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.06.2005 09:48:16

Zahraniční obchod výrazně pozitivně ovlivnil HDP v 1Q

Výrazně pozitivní vliv zahraničního obchodu na růst HDP
Hrubý domácí produkt - 1. čtvrtletí 2005

1. čtvrtletí 2005

Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí vzrostl podle předběžného odhadu meziročně reálně o 4,4 %. Po vyloučení sezónnosti a vlivu počtu pracovních dní se ve srovnání se 4. čtvrtletím minulého roku zvýšil o 1,1 %.

K růstu HDP přispěl rozhodujícím způsobem vývoj zahraničního obchodu, kde meziroční zvýšení vývozu zboží (+ 19,5 %) předstihlo o celých 6 procentních bodů nárůst dovozu. Aktivum obchodní bilance (22,8 mld. v běžných cenách, respektive 27,3 mld. v průměrných cenách roku 2004) bylo nejvyšší za celou dobu existence samostatné České republiky. Nadále, i když pomalejším tempem, meziročně rostla tvorba hrubého fixního kapitálu (+ 5,5 %), kde zpomalení růstu ovlivnila především vysoká loňská srovnávací základna. Naopak konečná spotřeba nedosáhla loňské úrovně (- 0,2 %), když výdaje domácností meziročně mírně vzrostly (+ 1,3 %), vládní instituce však vydaly o 3,8 % méně než před rokem. Zásoby se v 1. čtvrtletí sice zvýšily o 4,3 mld. , ve stejném období minulého roku však byl jejich přírůstek zhruba dvojnásobný.

Na straně nabídky přispěla k růstu HDP zejména váhově významná odvětví obchodu a služeb. Naopak méně než v předchozích obdobích se zvýšila hrubá přidaná hodnota vytvořená ve zpracovatelském průmyslu (+ 1,3 %), stavebnictví se dokonce dostalo pod loňskou úroveň (- 3,7 %). Společným jmenovatelem zde mimo jiné byl i vysoký loňský základ.

V běžných cenách se hrubý domácí produkt zvýšil meziročně pouze o 5,8 %, tedy nejméně za posledního půldruhého roku. Změna HDP ve stálých cenách však byla výrazně poznamenána diferencovaným vývojem v jednotlivých cenových okruzích, který vyústil v nejnižší meziroční růst deflátoru HDP za posledních pět let (o 1,3 %).

Revize ukazatelů za roky 2003 a 2004 a nové výstupy

Pravidelné zpřesňování odhadů čtvrtletního vývoje složek HDP navazuje na podrobné a kompletně vybilancované výsledky, které poskytují roční národní účty. Ty byly za rok 2003 s využitím nově zpracovaných vstupních dat sestaveny a budou koncem června publikovány. Z nich vychází nyní zveřejňovaná časová řada vybraných čtvrtletních ukazatelů.

Odhad meziročního reálného růstu HDP za rok 2003 byl snížen z původních 3,7 % na nových 3,2 % a za rok 2004 naopak zvýšen ze 4,0 % na 4,4 %. Současně byl revidován růst HDP i za všechna čtvrtletí, v tom v roce 2003 postupně na 2,4 %, 3,1 %, 3,6 % a 3,6 %, respektive v roce 2004 na 4,1 %, 4,5 %, 4,6 % a 4,6 %. Kompletní výsledky uvedené revize časové řady čtvrtletních ukazatelů jsou k dispozici na internetové stránce ČSÚ.

Zároveň jsou nyní publikovány nové čtvrtletní výstupyHDP důchodovou metodou, zaměstnanost a mzdy v členění do odvětví a věcná struktura tvorby hrubého fixního kapitálu. ČSÚ též zveřejňuje časovou řadu ukazatele reálný hrubý domácí důchod, který na rozdíl od hrubého domácího produktu eliminuje vliv změn směnných relací.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2023Zahraniční obchod pozitivně překvapil Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.02.2023Zahraniční obchod pozitivně překvapil (Komentář) (6.2.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.12.2020Zahraniční obchod opět pozitivně překvapil (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.08.2020Průmysl a zahraniční obchod pozitivně překvapují (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688