Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  13.04.2005 14:25:16

Vláda schválila Jahnův plán na snížení adm.zátěže podnikatelů

Vláda dnes na svém jednání schválila snižování administrativní zátěže podnikatelů. Těm by se měly snížit náklady spojené s plněním informačních povinností vyplývajících pro ně z právních předpisů. Administrativní zátěží jsou například náklady na zpracování zprávy o počtů emisí vytvářených podnikem, zprávy o pracovních podmínkách, o doložení příslušného vzdělání apod.

 

„Administrativní zátěž by se v konečném důsledku měla snížit až o pětinu,“ říká vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Materiál, který předložil vládě spolu s vedoucím Úřadu vlády Alešem Šulcem, obsahuje akční plán snižování administrativní zátěže. Ten stanovuje časový harmonogram postupu při snižování administrativní zátěže podnikatelů.

 

Součástí materiálu je též metodika určování velikosti a původu administrativní zátěže podnikatelů.  Na jejím základě budou muset ústřední orgány státní správy vypracovat do konce letošního roku analýzu stávajících právních předpisů ve svých resortech. Následně do tří měsíců připraví Úřad vlády souhrnnou analýzu administrativní zátěže.

 

Z údajů ČSÚ a po konzultaci zástupců podnikatelské sféry bude zjištěno, jaké náklady podnikatelskému prostředí přináší plnění informačních povinností, které pro ně  vyplývají z právních předpisů. Zátěž stanovenou na základě této metodiky, lze snižovat především prostřednictvím odstraňování zbytečných informačních povinností, duplicit v právním řádu a důrazem na sdílení dat uvnitř veřejné správy.

 

Projekt snižování administrativní zátěže podnikatelů je inspirován podobnými  záměry některých států EU a je součástí projektu Better regulation, jenž je součástí Lisabonského procesu. Metodika převzala Standardní nákladový model, jenž se osvědčil v obdobném projektu v Nizozemí. Projekt snižování administrativní zátěže podnikatelů je součástí širšího projektu reformy regulace, kterou na základě rozhodnutí vlády připravuje odbor reformy regulace a ústřední státní správy působící na Úřadu vlády.

 

Ohlasy zástupců podnikatelů:

Jaromír Drábek, prezident Hospodářské komory ČR:

“Administrativní  zátěž  podnikání  je  v  České  republice  neúměrně vysoká, proto vítáme každou snahu o řešení problému. Hospodářská komora upozorňuje na problém již více než rok a půl. Bylo by tedy potřeba, aby k odstranění  nadbytečných a duplicitních byrokratických požadavků došlo ještě dříve než v roce 2007. Pokud  bude  snížení administrativy  doprovázeno  zjednodušením podnikatelské legislativy, mohla by se tato opatření projevit zrychlením růstu HDP až o dva procentní body.

 

Bedřich Danda, předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR:

„Malí podnikatelé vítají každou změnu, která by vedla ke snížení administrativní zátěže podnikatelů. Je známou skutečností, že administrativa obecně spojená s podnikáním v České republice začíná být džunglí, ve které se přestávají orientovat i daňoví poradci. Jak se potom mají chovat a dodržovat zákony živnostníci?“

 

Aleš Michl, vedoucí oddělení externí komunikace úřadu vlády

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688