Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.01.2005 16:09:03

Přímý prodej ČTelu je větším rizikem pro kurz koruny než prodej přes trh



Pavel Kuta místopředseda Fondu národního majetku (FNM) dnes uvedl pro agenturu Reuters, že aby se fond vyhnul případným kurzovým rizikům, bude požadovat platbu za 51% akcií Telekomu v korunách a nikoli v eurech, jak doporučovala Česká národní banka. I když toto tvrzení zmírnil poznámkou, že vláda může ještě tuto podmínku změnit v druhé kole tendru, devizový trh okamžitě zareagoval výrazným posílením. Koruna po této zprávě zpevnila z ranní úrovně 30,42 až na 30,28 CZK/EUR, což je nové dvouleté maximum domácí měny vůči euru. Následně kurz pouze korigoval na 30,38 CZK/EUR.

Trh reagoval na tu skutečnost, že při případném přímým prodeji by platba v korunách vyvolala větší zvýšení poptávky po korunách než prodej přes trh. Při prodeji přes trh by pouze část prostředků pro koupi akcií ČTel prošla přes devizový trh a zbytek by připadl na korunová aktiva. Do druhé skupiny by patřili všichni domácí investoři a také prostředky, které by zahraniční investoři získali prodejem jiných korunový aktiv. Náš konzervativní odhad jen pro začlenění domácích investorů je 80:20 až 70:30 ve prospěch zahraničních investorů. Například při loňské (přelom říjen-listopad) privatizaci polské banky Bank PKO přes trh upsaly polské domácnosti přes 50% prodávaných akcií. V souhrnu tyto faktory znamenají, že celkový tlak na posílení koruny při prodeji přes trh by měl být krátkodobější a menší, protože pouze část prostředků pro privatizaci ČTel půjde přes devizový trh.
Naopak současné rozhodnutí o přímém prodeji v korunách znamená, že 100% prostředků na privatizaci státního podílu v ČTel půjde přes trh a bude vyvolávat tlak na posílení koruny. Ovšem to by nebyl jediný tlak v důsledku přímého prodeje, protože finanční investoři, kteří jsou fakticky jedinými zájemci v tendru se budou snažit pro provedení operace „leverage-buy-out", tedy koupě akcií na úvěr. Budou se tedy snažit získat alespoň 90% akcií ovládané společnosti, aby mohli úvěr převést na koupenou společnost. Potřebných 39% akcií však budou muset získat stáhnutím z trhu a prostředky na získání těchto akcií opět vytvoří tlak na posílení koruny.

I když obě metody- přímý prodej i prodej přes kapitálový trh - vyvolávají tlaky na posilování koruny, vše nasvědčuje tomu, že v případě tendru bude tento tlak vyšší a dlouhodobější. Navíc při platbě v korunách, která se fakticky provede nejdříve za 10-12 měsíců, veškeré kurzové riziko ponese kupující. Je proto vcelku logické očekávat, že o tento dodatečný náklad se bude snažit snížit svoji korunovou nabídku za ČTel.

V případě prodeje přes trh bude kurzové riziko pro případné zahraniční investory minimálně ze dvou důvodů nižší a logicky o to vyšší mohou být jejich případné nabídky: 1) Riziko se nebude vztahovat na celou částku, ale pouze na část, protože zbytek pokryjí domácí zdroje (domácí investoři apod.) 2)Transakce při přímém prodeji přeběhne v řádu několika dní, tedy nepoměrně kratší dobu než přímý prodej, což ale také znamená, že kurzové riziko je menší.



AUTOR: Petr Sklenář


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688