Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.12.2004 09:40:18

HDP ČR ve 3Q rostl předběžně o 3,6% r/r

Růst HDP pokračuje  
Hrubý domácí produkt - 3. čtvrtletí 2004


Hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí vzrostl podle předběžného odhadu meziročně reálně o 3,6 %, po odstranění vlivu sezonnosti o 3,5 %. Oproti stejnému čtvrtletí roku 2003 byl fond pracovní doby o 3 dny kratší. Sezonně očištěný HDP se v porovnání s 2. čtvrtletím zvýšil o 0,8 %. V úhrnu za 1. až 3. čtvrtletí byl HDP meziročně vyšší o 3,7 %. Předběžný odhad růstu za 2. čtvrtletí z 10. září t.r. (4,1 %) byl zároveň zpřesněn na 3,9 %, odhad za 1. čtvrtletí (3,5 %) se nezměnil. Současně se změnily čtvrtletní odhady za rok 2003, které byly sladěny s údaji předběžných ročních národních účtů za tento rok.
Výrazný předstih meziročního růstu kapitálových výdajů před růstem konečné spotřeby pokračoval i ve 3. čtvrtletí. Zatímco výdaje na konečnou spotřebu reálně ve 3. čtvrtletí stagnovaly (-0,3 %), růst výdajů na tvorbu fixního kapitálu se po výrazném růstu v 1. a 2. čtvrtletí ve 3. čtvrtletí udržel (+ 9,7 %).

Meziroční vývoj jednotlivých výdajových složek HDP ve 3. čtvrtletí:
  • Výdaje na konečnou spotřebu ve stálých cenách se vyvíjely odlišně u domácností a neziskových institucí oproti výdajům vládních institucí. Výdaje domácností se meziročně reálně zvýšily o 2,0 %. Meziroční tempo růstu výdajů domácností se již od 3. čtvrtletí roku 2003 nepřetržitě snižuje. V běžných cenách vydaly domácnosti o 17,5 mld. (o 5,3 %) více než loni. Největší meziroční přírůstky zaznamenaly nákupy potravin, tabákových výrobků a náklady na komplexní dovolenou a rekreační služby. V růstu výdajů v běžných cenách se projevilo zvýšení DPH v oblasti služeb a zvýšení spotřební daně z cigaret v důsledku harmonizace s EU, vzrostly také ceny potravin. Výdaje na rekreaci rostly i ve stálých cenách, neboť rostla poptávka mj. podpořená sílícím kurzem v tomto čtvrtletí. Výdaje na konečnou spotřebu domácností rostly nominálně o 1,0 procentní bod rychleji než jejich disponibilní důchod. Výdaje vládních institucí reálně meziročně poklesly o 5,5 %, především v důsledku úspor ve výdajích na materiál, opravu a údržbu.
  • Výdaje na tvorbu hrubého kapitálu opět významně rostly. V běžných cenách se tvorba hrubého fixního kapitálu zvýšila ve 3. čtvrtletí meziročně o 19,6 mld. , zejména v důsledku pokračujících investic do dopravní infrastruktury, výrobních i nevýrobních kapacit zahraničních investorů a do bytové výstavby. Změna v zásobách dosáhla reálně pouze 78,0 % změny stavu ve stejném čtvrtletí roku 2003.
  • Celkovou bilanci zahraničního obchodu se zbožím a službami ovlivnil dynamický vývoj obou jejích složek – vývoz v běžných cenách byl oproti stejnému čtvrtletí předchozího roku vyšší o 100,3 mld. (25,6%), dovoz pak o 85,8 md. (21,1 %). Vývoz rostl rychleji než dovoz jak ve stálých, tak i v běžných cenách, a to při zlepšených směnných relacích (deflátory vývozu vzrostly meziročně o 2,4 %, dovozu o 1,5 %). Obchodní bilance v běžných cenách činila –5,0 mld. , v cenách předchozího roku –7,2 mld. .

Z jednotlivých odvětví se v uplynulém čtvrtletí nejvíce dařilo zemědělství s meziročním růstem hrubé přidané hodnoty reálně o 12,4 % (vlivem nízkých hodnot ve 3. čtvrtletí roku 2003 a letošní příznivé sklizně). Největší příspěvek k ročnímu růstu úhrnné přidané hodnoty o 2,8 % (meziročně reálně) však představoval růst přidané hodnoty v průmyslu (5,9 %), v peněžnictví a službách pro podniky (3,8 %) a dále obchodu a dopravě (3,3 %). Pod loňskou úrovní zůstalo stavebnictví a vybrané, převážně netržní služby, poskytované především sektorem vládních institucí.

V běžných cenách vzrostl ve 3. čtvrtletí HDP meziročně o 54,6 mld. , tj. o 8,4 %. Úhrnná cenová hladina měřená implicitním deflátorem hrubého domácího produktu byla o 4,7 % vyšší než ve stejném období loňského roku. V úhrnu za 1. až 3. čtvrtletí byl vytvořen hrubý domácí produkt ve výši 2 053,8 mld. , tj . o 7,8 % více než loni.

x x x


ČSÚ dokončil mimořádnou revizi časové řady ročních národních účtů za roky 1995 až 2002 a současně zpracoval předběžnou sestavu ročních národních účtů za rok 2003. Údaje byly umístěny na webové stránce ČSÚ dne 3.12.2004. V souladu se svou politikou revizí provedl ČSÚ sladění čtvrtletních odhadů HDP za rok 2003 s přesnějšími údaji ročních národních účtů. Úplná časová řada čtvrtletních účtů včetně sezónně očištěných ukazatelů je od 10. 12. t.r. umístěna na webové stránce ČSÚ.

Sladění čtvrtletních národních účtů za rok 2003 s údaji předběžných ročních národních účtů za tentýž rok vedlo ke zvýšení odhadu tempa přírůstku HDP ve stálých cenách ve čtvrtletních národních účtech za rok 2003 z předchozích 3,1 % na 3,7 %. Zvýšení tempa přírůstku HDP je v podstatě výsledkem zpřesnění odhadu v běžných cenách. Zpřesnění přepočtu do cen předchozího roku (stálých cen roku 2002) vedlo naopak k nepatrnému zmírnění tempa růstu HDP, neboť vliv zpřesnění přepočtu jednotlivých složek užití HDP se vzájemně téměř vykompenzoval. Zvýšení odhadu HDP v běžných cenách bylo způsobeno zejména zpřesněním odhadu výdajů domácností na konečnou spotřebu (především vysokopříjmových domácností) o 10,7 mld. (0,8 %) a zvýšením výdajů vládních institucí na konečnou spotřebu o 9,8 mld. (1,6 %), hlavně v důsledku zpřesnění propočtu spotřeby fixního kapitálu.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688