Josef Trnka (TPS)
Investice  |  01.11.2004 07:40:23

Čeští asociální demokraté šidí důchodce.


Otázky Václava Moravce a Sedmička včera zůstaly ve stínu Partie. Přitom se všude hemžilo předsedy (stran, dokonce i Senátu) nebo hejtmany a vicehejtmany, takže z tohoto hlediska byla nabídka bohatá, tradičně nejpestřejší na ČT 1. Nic však naplat, Mirek Topolánek s Miroslavem Kalouskem nabídli relativně nejlepší show, kromě toho, v překvapivě slušné formě se ukázala i Štěpánka Duchková.

Téma údajného pokusu o korupci poslance Kořistky nesmí chybět nikde, a to opakovaně. Celý příběh slouží velmi dobře jako paraván pro zakrytí vážnějších problémů a zároveň jako otevřené jeviště - tu pro herecké exhibice, jinde pro amatérské etudy aktérů české politické komedie. Momentálně se všichni snaží vyřádit na vedlejším produktu této nekonečné story, kterým jsou odposlechy.

Do hry se dokonce vehementně vložil zasloužilý principál, který se pokouší dirigovat  těleso, kterému nikdy nešéfoval. Možná má pocit, že jeho nástupce  hraje slabě, málo důrazně, falešně a chce mu proto pomoci, možná však má pocit, že nikdo jiný než on, nedokáže zastavit policejní zvůli a bezuzdné rejdy  Velkého Ucha v éteru. Nemá význam hodnotit, zda mu to přísluší či nikoli. Dnes, a to je pozitivum dneška, si může řečnit nebo plácat každý kdo chce, co chce. Zda je to vhodné, či účelné, ať si zhodnotí každý sám, president nebo bezdomovec.

Obávám se však, že v tomto případě jde o snažení kontraproduktivní, tj. působící opačně než iniciátor zamýšlel. Na druhé straně sítě totiž nestojí trochu neohrabaný matador s klátivými pohyby, vyznávající tradiční pravidla, nýbrž nadějný dorostenec, který se jen tak před velkými jmény a tituly na zadek neposadí a jako každé mládí zkušenosti nepotřebuje, v daném prostředí mu stačí odkoukané grify. Obecenstvo je kruté, a   protože vesměs strategii ani taktice hry nerozumí, oceňuje při stejném stylu (vyvinutý cit pro nálady veřejnosti) spíše mladistvý zjev a neskrývané projevy odvahy. Kritika se tak vlastně stává hozeným lasem, dávajícím soupeři příležitost vyniknout.

Neplatí to ovšem bezvýhradně, když nejsou zkušenosti a zároveň ani talent, můžete dopadnout jako praktickými náměty nešetřící Pavel Němec s Miroslavem Grebeníčkem v Sedmičce. Druhému z jmenovaných věřily dvě třetiny volajících,  ač, jako obvykle, v podstatě nic štěpného nesdělil a po pomyslném kurtu se pohyboval jako mátoha.

Neutuchající elán a kreativitu nelze upřít šéfovi lidovců. Dávno pryč je éra, kdy kopal v dresu ozbrojených složek, dnes jsou hříchy mládí zapomenuty a nastal čas přizpůsobit se vývoji situace, stejně jako připravit půdu pro následující volby do PS. Tak v hlavním ekonomickém tématu Partie, zabývajícím se důchody, Topolánek ani neoživil Modrou šanci a v podstatě rezonoval s vyjádřeními svého partnera. Nic nového jsme se tak nedozvěděli. Kalousek operoval se svojí oblíbenou „reálnou hodnotou“ důchodů, k čemuž předseda ODS správně připomenul, že to nic nemění na otevírajících se nůžkách mezi průměrnými důchody a růstem průměrné mzdy.

Chvílemi byla oboustranná starost o důchodce téměř dojemná, ovšem bez praktického výstupu. Ani Prima k řešení problematiky nepřispěla doprovodnými a ilustrativními vstupy. Tak třeba grafy, znázorňující připravované zvýšení platů (mj.) policistům, slibované učitelům a od ledna 2005 zvýšení přiznané důchodcům, ignorovaly průběžná zvýšení mezd zaměstnanců ve státní sféře i fragmenty třináctých a čtrnáctých platů, o kterých si důchodci mohou nechat jedině zdát. Těm musí pro příští rok stačit všehovšudy 5.6 % procentní výměry a 90 k základní.

            Řešení materie se tak opět odehrálo v politické rovině, kdy ČSSD obdržela nálepku asociální strana, neboť prostředky určené k odstraňování sociálních nerovností používá k jejich prohloubení. Proti tomuto hodnocení předsedy KDU-ČSL jeho oponent nic nenamítal. Ostatně, kdo ví? Třeba jsme viděli diskusi dvou povolebních koaličních spojenců. Mělo by to samozřejmě logiku. Čas však ještě nedozrál, takže se v nejbližší době zřejmě ještě nedočkáme ani, v mnoha ohledech rovněž logického, duelu Gross – Kalousek.


      
       Další  komentáře a bodování politiků na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm  v rubrice Výroky.

     

   


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688